De afsluitende blog

Het is tijd om deze blog af te sluiten. Nu het eerste jaar voorbij is krijg ik steeds meer het gevoel dat de blog hoort bij een bepaalde periode uit mijn/ ons leven en ik wil het graag in die periode houden en achter me laten. We zijn begonnen met bloggen om iedereen op de hoogte te kunnen houden omdat er ontzettend veel gebeurde in ons leven. Uiteindelijk is het veel meer gaan betekenen dan verwacht. Het was een uitlaatklep waarin ik alles eerlijk kon opschrijven en kon ordenen in mijn hoofd. Het werd een perfecte aanvulling op het boek Slanker door kanker waar Siebe zijn hele ziekteproces in beschreven heeft. Ik heb het gevoel dat het verhaal compleet is na het schrijven van deze laatste blog. Bedankt dat jullie ons gevolgd hebben in het proces en bedankt voor alle steun en alle mooie woorden die we hebben mogen ontvangen.

Vanaf 1 augustus ga ik volledig uit de ziektewet, ik ben eindelijk beter gemeld. De fusering op mijn werk en de periode dat alles een jaar geleden was kwamen tegelijk waardoor ik het beter melden uitgesteld heb totdat ik zeker wist dat het me gaat lukken.
De weken voorafgaand aan 11 juni waren erg moeilijk, veel flashbacks en herbelevingen terwijl alles thuis en op het werk door moest gaan. Ik ben soms streng voor mezelf maar dat maakt wel dat ik achteraf weer trots ben op hoe ik het heb doorstaan.

Een voorbeeld: door de samenvoeging met de andere regio werk ik sinds mei met de ambulance die Siebe vervoerd heeft na het overlijden.
De ambulance waar ik met Tijn achterin gezeten heb naast de kist terwijl Tijn heel ontspannen met zijn auto over de kist reed en speelde met het ambulanceshirt van Siebe wat er op lag. De ambulance waar ik met Tijn op schoot voorin mocht zitten terwijl Siebe achterin lag en de collega’s een prachtig eerbetoon gaven.
De eerste twee weken op mijn nieuwe werkplek heb ik me verstikt gevoeld als ik de ambulance langs zag komen in het scherm. Totdat ik op een dag terug reed van mijn werk en de desbetreffende ambulance passeerde op de snelweg. Op het moment dat ik gas gaf en de ambulance in mijn spiegel zag verdwijnen kwam het nummer Everglow van Coldplay op de radio, ik kende het nummer niet maar het bleef zo in mijn hoofd zitten dat ik het de volgende dag opgezocht heb.
Ik lees: ‘Everglow by Coldplay is about the feeling of warmth or happiness that comes with the sadness you feel when you think about a relationship, situation, or friendship that now ended’.
Dat deed me wel beseffen wat Siebe tegen me zou zeggen over de situatie. Sindsdien vliegt het me niet meer aan, ik denk er wel aan maar die scherpe pijn is weg en het beïnvloedt me niet meer op het werk.

Het beter melden doet veel met me, ik zie het als afsluiting van een periode. In eerste plaats was ik ontzettend blij maar toen ik thuis kwam en naar Siebe’s foto keek had ik het moeilijk. Ik wil het vertellen, sparren samen, ik mis Siebe. Wat zou hij trots zijn als hij wist hoe het afgelopen jaar verlopen is… Bijna altijd met mijn hoofd omhoog, alle gevoelens en gebeurtenissen recht aankijken en doorstaan. Niets overgeslagen en dat heeft er voor gezorgd dat ik me nu na een jaar oprecht goed kan voelen. Op dit moment heb ik vertrouwen in onze toekomst en ben ik meer bezig met de toekomst dan met het verleden.

Na een jaar krijg ik regelmatig de vraag of ik nadenk over een nieuwe liefde. Het is een vraag die veel mensen hebben maar niet altijd durven te stellen. Daar wil ik wel een open antwoord op geven. Want zoals jullie ons kennen: altijd eerlijk en geen taboes!
Siebe en ik vonden het beiden een moeilijk onderwerp om over na te denken. We hebben er dan ook niet veel woorden aan verspild want in de toekomst kijken konden we niet… Achteraf ben ik blij dat we het er niet vaak over gehad hebben want daardoor kan ik hierin mijn eigen weg volgen en doen wat voor mij goed voelt.
Ik maak vaak de vergelijking met kinderen krijgen. Mensen zeggen wel eens bij een tweede zwangerschap: ‘ik hoop dat ik van ons tweede kindje net zoveel kan houden als van ons eerste kindje’. Het is moeilijk voor te stellen als je van iemand houdt, dat je van iemand anders net zoveel kan gaan houden. Maar altijd als mensen een tweede kindje in hun armen sluiten houden ze daar net zoveel van als van het eerste kindje.
Met het ontmoeten van een andere man zal mijn liefde voor Siebe niet minder worden. Ik ben nog maar 28 en ik heb nog genoeg liefde over! Als ik een leuke man tegen mag komen sta ik er voor open om iets nieuws op te bouwen. Een relatie die losstaat van de relatie die ik met Siebe had maar waar Siebe wel onderdeel van zal zijn omdat hij bij mij hoort en natuurlijk de papa van Tijn is.
In de toekomst zou ik dat dus wel graag willen. Want al is mijn leven goed zoals het nu is,  alleen zijn is niet leuk… Liefde delen en samen zijn maakt het leven leuker.


Lieve Siebe,

Eigenlijk schrijf ik nooit ‘aan jou’. Omdat het te dichtbij komt, omdat het daardoor te pijnlijk duidelijk wordt dat je er niet meer bent. Ik praat ook niet ‘tegen’ je, want je bent er niet meer. Het voelt alsof ik mezelf voor de gek hou. Als ik tegen je zou praten dan zou je moeten kunnen antwoorden en dat doe je niet. Voor één keer wil ik aan je schrijven. Om de blog af te sluiten. Het voelt als een van de laatste stappen die ik nog moet zetten om een punt te zetten achter het afgelopen jaar. Het eerste jaar zonder jou.

We missen je nog steeds in alles wat we doen. Tijn is een heerlijk ventje. Echt een zoon van jou. Altijd vrolijk, energiek en hij kent alle automerken uit zijn hoofd. Het is iets wat jij eigenlijk zou moeten doen met hem. Ik ken alle merken wel maar de type auto’s herken ik niet. Nu moet ik ze gaan leren want Tijn vindt het bar interessant. Hij is net 3 maar als ik zeg: ‘Tijn kijk uit voor die auto’. Dan antwoordt hij: ‘nee mama, dat is een Mercedes’. Wijsneus… dat heeft ie ook van jou hoor. Meneer moet altijd het laatste woord hebben en gaat een discussie niet uit de weg  😉
Ik weet zeker dat Tijn op momenten verdriet gaat krijgen over het feit dat hij zo een toffe vader niet heeft mogen leren kennen. Dat hij het moet doen met verhalen, foto’s, video’s en het boek. Hij gaat je vaderlijke advies missen maar zeker ook je grappen en het stoeien. Ik ga er alles aan doen om te zorgen dat hij jou zo goed mogelijk leert kennen. Ik zorg ervoor dat zijn vragen en verdriet alle ruimte krijgen en dat het net zo’n goede plek krijgt als het nu bij mij heeft. 

Ik ben zo dankbaar dat Tijn in ons leven is gekomen, hij is nu al zo’n leuk mens, iets wat wij samen gecreëerd hebben. Tijn is zich niet bewust van het feit hoe groot zijn steun is geweest voor mij afgelopen jaar. Soms was hij genadeloos hard want hij vroeg het uiterste van me en houdt geen rekening met verdriet of zwakke momenten (wat ik ook niet vaak laat zien aan hem). Juist omdat hij nog niet weet wat het verdriet inhoudt, heeft hij plezier en een lach in mijn leven gehouden het afgelopen jaar. We zijn zelfs samen (echt met z’n tweeën) op vakantie geweest naar een camping. Heerlijk dat ik daar de energie en kracht weer voor heb. En jij hebt niks gemist want je had een hekel aan kamperen 😉

Onze 10 jaar samen, had ik geen moment van willen missen. Waar je ook bent, je blijft dichtbij me, je blijft mijn grote liefde, ik blijf om je lachen, ik blijf gek op jou en je blijft altijd papa van Tijn.

Ik hou van jou,
Liefs ‘jouw’ Els

 

24 gedachten over “De afsluitende blog”

 1. Lieve Els

  Ik heb jullie altijd gevolgd maar nooit geschreven ..omdat ik dacht dat jullie wel veel te lezen zouden krijgen ..
  Heb vaak tranen in mn ogen gehad …
  Maar wens jou en jullie zoon een mooi toekomst ..
  En hoop wat je ook al schreef..er ooit een man naast je mag staan .

  Duizend maal dank voor jou / jullie verhalen ..
  Ken jullie niet persoonlijk maar ben van jullie gaan houden..

  Liefs Greet💖

  Verzonden vanaf mijn Samsung Galaxy-smartphone.

  Like

 2. Wat zou Siebe toch ongelofelijk trots op jou zijn geweest!! Wij ‘kijken’ vol respect en bewondering naar jou Els, sterke krachtige vrouw. Het leven gaat jou in de toekomst nog zeker toelachen …. zeker weten. Dat verdien je ook, met heel veel liefde. ❤️😘

  Like

 3. Lieve Els

  Heel mooi Els wat je geschreven hebt! En stoer en krachtig om er een mooie afsluiting van te maken. Ik wens je alle geluk en wijsheid toe in jullie toekomst!

  Een lieve groet, Anneke Onrust

  Moeder van een klasgenootje van Siebe op de lagere school

  Like

 4. Els als ervaringsdeskundige kan ik maar 1ding zeggen je doet het prima en ja overal zijn er plekjes en momenten waar in je Siebe zult tegen komen
  En natuurlijk zie je hem in Tijn terug dat is mooi en soms ook moeilijk maar ook zo waardevol
  En ja hoe de toekomst gaat zijn??? die ontwikkelt zich vanzelf

  Els en Tijn ik wens jullie heel veel liefde toe een dikke knuffel voor jullie alle twee

  Like

 5. Lieve Els,

  Ik heb je blogs altijd met een lach en een traan gelezen, je schreef alles zo mooi op! Ik wens je een mooie toekomst samen met Tijn!

  Like

 6. Lieve Els, wat ben je toch een topper. Ik ben trots op jou en trots dat ik jouw collega ben !
  Ik hoop dat de toekomst alles brengt wat je wilt , voor Tijn en voor jezelf. Ik heb de blogs met bewondering, een glimlach en soms ietwat vochtige ogem gelezen. Dank je wel….
  Dikke knuffel van Martijn.

  Like

 7. Wat een mooie afsluiting van de blogs die ik al lange tijd volg. Ik wil jou en Tijn het beste wensen voor de toekomst en ik weet zeker dat het goed gaat komen!

  Like

 8. Prachtig. Heel veel geluk gewenst in de toekomst voor Tijn en jou, je bent een sterke vrouw, het komt wel goed. Heel veel respect voor alles wat je in deze blog schreef.

  Gr Cobie( ex collega van Siebe op de Hapa )

  Like

 9. Lieve Els,
  Als ‘goede bekende’ van je schoonouders mocht ik jouw blogs ontvangen en was ik vaak weer geraakt door de openheid en eerlijkheid waarmee je over je gevoelens schreef.
  Ik ben jou gaan zien als een krachtige, prachtige, respectvolle vrouw!
  Ik wens je een gelukkige toekomst, samen met jullie Tijn.

  Like

 10. Wat kan jij toch prachtig schrijven en wat ben je een mooi mens. Je mag trots zijn op jezelf en ik weet zeker dat Siebe dat ook is.
  Ik wens jou een mooie toekomst met veel liefde om je heen.

  Wil je de groetjes doen aan je schoonouders.

  Lieve groet van,

  Linda Reekers (ex-collega van Siebe uit de Prins Hendrik Stichting)

  Like

 11. Beste Els
  Ik heb je blog ’s met lach en traan gelezen
  Ik heb bewondering voor jou hoe jij het allemaal heb door staan
  Wat een krachtige lieve vrouw ben jij
  Ik wens jou en je zoon een mooie toekomst
  Ik ben collega van je schoonmoeder
  Groetjes marielle nielen

  Like

 12. Met veel respect heb ik in stilte al je blogs gelezen! Ik hoop dat je trots kunt zijn op jezelf, want je doet t super!!! Ik gun je alle geluk van de wereld samen met de kleine jongen en wens je een leven vol liefde.

  Like

 13. Lieve Els,
  Ik heb je blogs gelezen en ik heb diep respect voor je zoals je alles wist te verwoorden. Soms zat ik met tranen in mijn ogen, want ik weet wat het is om een geliefde te verliezen.
  Els en Tijn ik wens jullie heel veel liefde en geluk in jullie verdere leven.

  Like

 14. Lieve Els,

  Ik heb diepe bewondering hoe jij je door dit eerste hebt heengeslagen. En ondanks dat je nog rouwt de positieve dingen ervaart die jouw leven, werk en vooral je kind je bieden. Het gemis zal altijd blijven, maar de scherpe kant gaat eraf. Vanuit het diepst van mijn hart hoop ik dat je ooit een nieuwe liefde zult ervaren, maar het zal nooit meer zo zijn als met Siebe. Heel veel succes en sterkte. Ik ben er van overtuigt dat het je gaat lukken. Je weet nu, dat wat er ook gebeurt, je het kunt dragen. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar wie heeft er ooit beloofd dat het leven makkelijk is? Lieverd, veel plezier samen met je kleine mannetje.

  Liefs en dikke knuffel, Martha

  >

  Like

 15. lieve Els,
  ik wens je alle goeds voor de toekomst met dat lieve kleine manneke van je! met veel bewondering heb ik je blogs gelezen en ik weet zeker dat Wiebe super trots op je is!

  Like

 16. Met een brok in mijn keel en tranende ogen, lees ik je afsluitende blog. Het moest er een keertje van komen, een laatste bericht, over een periode die achter ons ligt, maar we nooit zullen vergeten.
  Je schrijft zo ontzettend goed, gewoon beeldend, recht uit het hart. Zeker deze laatste is heel bijzonder.
  Els het gaat je goed en ik hoop met jouw, dat er weer een nieuwe liefde in je jonge le ven komt.

  Like

 17. Lieve Els,

  Ik heb je op de Henry Dunant leren kennen als een bijzondere warme vrouw.

  Ik heb steeds meer bewondering voor jou gekregen.

  Ik wens je sterkte maar ook veel liefde toe

  Liefs Mea

  Like

 18. Lieve Els en Tijn,
  Met diep respect een lach en een traan jouw blog gelezen.
  Stoere sterke vrouw en geweldige moeder voor Tijn.
  Ik wens jullie uit de grond van mijn hart een gezond en een leven vol warmte en liefde toe.
  Dat verdienen jullie.
  Groetjes Tineke

  Like

 19. Ook hier een glimlach en een traan. Ik ken je helemaal niet persoonlijk (je broer wel trouwens, dus ergens het gevoel dat ik je “ken”). Diep respect zoals je je door deze periode heen slaat. Het ga je goed en dankjewel voor het inkijkje in jullie leven en de verwerking.

  Like

 20. Hallo Els

  Ik ken je niet persoonlijk alleen als vrouw van Siebe.
  Maar ik heb je wel gevolgd en vind je een ongelooflijke dappere sterke vrouw en moeder.
  Bij deze wil ik je alle geluk voor de toekomst wensen. Ik hoop voor jou dat er weer veel moois op je pad gaat komen.

  Lieve Groetjes
  Sylvia Vroege
  Oud collega Siebe van de Hapa

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s