Levenslust

In augustus werd ik gebeld door Bram Bakker. Hij is psychiater en heeft het boek van Siebe uitgegeven. Bram nodigde mij uit om op 2 december te spreken op een bijeenkomst wat Levenslust heet. Een kleine groep mensen wat een verlies heeft meegemaakt of geïnteresseerd is in verlies en rouw. Het thema van december is de feestdagen. Hoe ga je om met feestdagen terwijl je een persoon moet missen? Bram had het idee dat ik daar een positieve draai aan zou kunnen geven. Dat vind ik een eer en ik heb meteen ‘ja’ gezegd. Zoals Siebe zei als hij moest spreken: ‘Het is mijn ervaringsverhaal en daar kan ik geen fouten in maken’. Met dat idee ben ik voor de groep gaan staan en daardoor kon ik rustig en oprecht ons verhaal vertellen.

Beginnen bij het begin: namelijk het ziekte proces van Siebe. Daar hebben we de basis opgebouwd van de manier waarop ik nu met het verlies van Siebe om kan gaan. In het kort heb ik vertelt hoe het ziekteproces verlopen is. Toen ik in de tijdslijn bij maart aankwam hebben we het interview laten zien wat Bram en Siebe opgenomen hebben (hieronder bijgevoegd). Dit is opgenomen nadat Siebe een week heel slecht in het ziekenhuis had gelegen. We hadden toen niet verwacht dat hij nog tot juni zou leven. Er is ook duidelijk te zien dat Siebe flink afgevallen is. In een week tijd zo’n 10kg. En daar is de passende titel weer: ‘Slanker door kanker’.

Op deze manier voelt het alsof we samen de presentatie geven. Want Siebe vertelt veel in het interview waar ik daarna op kan inhaken.
Ik vertel verder over de blogs en de bijzondere maand april tot de verslechtering in mei en het overlijden in juni. Allemaal essentieel voor hoe ik nu met het verlies om kan gaan. Na het verhaal was er ruimte voor interactie en dat was fijn. Een aantal mensen vertelden een eigen ervaring of stelden vragen over hoe ik tegen bepaalde dingen aankijk. De reacties naderhand waren alleen maar positief. Ik werd bijna verlegen van alle complimenten want daar is het me niet om te doen. Ik hoop mensen te laten zien dat er ondanks een heftige gebeurtenis ook genoeg is om positief voor te blijven en van te genieten. Plezier en gemis kunnen naast elkaar bestaan, het een hoeft het ander niet uit te sluiten.

Door me te verdiepen in ons verhaal en bezig te zijn met de video van Siebe krijg ik zelf een stukje levenslust terug. De afgelopen weken was ik dat soms kwijt, kom ik nu achter. Door alles wat ik lees over de (o, zo moeilijke) decembermaand en door mensen in de omgeving die ervan uit gaan dat ik het heel erg zwaar heb, krijg ik het ook zwaar. Ik word er in meegesleurd terwijl het niet altijd zo hoeft te voelen. Siebe en ik versterkten dit in elkaar en waar Siebe altijd bij zichzelf bleef, kan ik me wel eens mee laten slepen. Het is al eerder gezegd maar ik mis Siebe elke dag en ieder moment. Op veel meer momenten dan met kerst of zijn verjaardag. We vierden afgelopen weekend ook Sinterklaas en dan voelt Siebe juist dichtbij omdat zijn naam veel genoemd wordt. Dat is niet moeilijk maar fijn. Leuke herinneringen ophalen of lachen om de grappen die hij maakte. Op zo’n dag voelt hij dichterbij dan op een ‘normale’ dag dat mensen er even niet aan denken of over praten (wat er ook bij hoort).

Mijn hoofd zit vol na vandaag dus ik ga heerlijk onderuit op de bank. Hieronder staat de video die ik heb laten zien. Ik vind het heerlijk om te zien hoe positief en bevlogen Siebe kan vertellen.

PHOTO-2018-12-02-14-32-39

47213966_2279780685591589_7705903238695878656_o

3 gedachten over “Levenslust”

  1. Had het al gezien op Facebook, deze dappere onderneming van het geven van een…………., ja wat is het eigenlijk, een lezing, een levensles, een spreekbeurt. Goed van je, dat wel.

    Like

  2. Ik hoop dat een stukje van de ‘opgelegde’ zwaarte hiermee ook verdwijnt! Knap dat je andermans verdriet niet jouw verdriet laat worden!
    😘

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s