Praktische zaken

Vanmorgen ben ik naar Unive geweest om onze verzekeringen om te zetten. Er komt zoveel kijken bij het overlijden van Siebe. De week na de uitvaart kreeg ik meteen allerlei brieven thuis gestuurd. Onder andere de beëindiging van het dienst verband bij Witte Kruis en drie verschillende pensioen fondsen die willen uitkeren wat Siebe ooit heeft opgebouwd. Het toppunt is de €12,50 bruto(!), nee niet per maand of per jaar maar in totaal… Er zijn nog meer bedragen bij andere fondsen natuurlijk maar het is duidelijk dat Siebe op zijn 29e nog geen drol heeft opgebouwd. Gezien de komende uitvaartkosten (zonder verzekering) zal ik dus niet achter blijven als rijke weduwe. (dit was overigens ook niet mijn verwachting)

Het wezenpensioen voor Tijn is €22,15 bruto per jaar (€1,90 bruto per maand). Ik krijg het bedrag in 1x uitbetaald (HIEP HOI), in totaal €330,13 bruto. Ik schiet er gewoon van in de lach als ik het opschrijf. Ben benieuwd wat er netto van overblijft.
Ik heb wel getwijfeld om het bedrag met jullie te delen maar aangezien er dus weinig bij me te halen valt en ik het zelf best lachwekkend vind, kan ik er wel open over zijn.
Maar ik zal een gegeven paard niet in de bek kijken, alle beetjes ben ik blij mee en ik ga het bedrag uiteraard voor Tijn apart houden. Op zijn rekening bij het geld wat Siebe hem nagelaten heeft, wie weet koopt hij daarvan zijn eerste motor of auto.

Gelukkig hebben we op veel manieren rekening gehouden met het feit dat Siebe zou kunnen overlijden. Onze auto hebben we in maart overgeschreven op mijn naam, de verzekering echter nog niet. Gelukkig zijn ze heel begripvol en kan ik Siebe zijn schadevrije jaren overnemen.
Siebe zijn bankrekening hebben we gezamenlijk gemaakt zodat ik overal bij kan. Als we dat niet gedaan hadden dan zou de rekening afgesloten worden. Het voelt wel vreemd om in te loggen en nog vreemder om zijn geld naar mijn rekening over te schrijven. Alsof ik aan het inbreken ben…
Het kopen van een huis hebben we ook goed over nagedacht. Siebe kreeg door zijn ziekte geen overlijdensrisico verzekering (en geen uitvaartverzekering). De hypotheek is dus berekend op mijn salaris. Dat betekent dat ik in ieder geval niet hoef te verhuizen. We hadden een loon ‘over’ om leuke dingen van te doen, dat komt nu te vervallen. Ik zal opnieuw moeten uitvinden hoe ik me financieel ga redden. Overigens alle vertrouwen dat dat goed gaat komen hoor! Gelukkig heb ik een goede baan. Belastingtechnisch gaan er ook een aantal dingen veranderen, zo zal ik bijvoorbeeld meer kinderopvangtoeslag krijgen.

Lang niet alles is geregeld maar ik ben al een heel eind. Het is een andere kant van het overlijden wat naar mijn mening ook belangrijk is om te delen. Het voelt fijn om hierop voorbereid te zijn. Het proces zou zo anders zijn als iemand plotseling weg valt. Wij hebben alle tijd gehad om over dingen na te denken, het gaf Siebe rust dat hij wist hoe hij mij en Tijn achterliet en het overvalt me niet omdat ik weet waar ik aan toe ben. Soms zou ik best even willen dat de wereld stopt met draaien, helaas werkt dat niet zo. De wereld raast door en we zijn al drie weken zonder Siebe…

5 gedachten over “Praktische zaken”

 1. Els
  Je hebt recht op 3x een bruto maandsalaris netto betaald door Siebe zijn werkgever dat is de wet en dat hadden ze al moeten betalen weet ik uit ondervinding
  Dat is om de eerste kosten te dekken
  Tja je partner pensioen is op jullie leeftijd nog niet veel
  Als ik je kan helpen je moeder weet mijn nummer
  Gr Sylvia

  Like

  1. Klopt, daar heb ik ook een brief over gehad inderdaad. Ben ik vergeten in de blog te zetten. Dat zal zeker een aantal kosten gaan dekken. Dank voor al je berichten Sylvia!

   Like

 2. 3 weken alweer…. pfff
  En het gaat maar door voor je, “gelukkig” is niet alles een verrassing. Maar wat gun ik jullie wat rust en echt tijd voor jullie zelf, en wat heb ik een diep respect voor jou!

  Veel liefs, Maaike & Edwin 😘

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s