Een week na de uitvaart

De uitvaart is vandaag een week geleden. Ik wilde deze blog ‘mijn eerste week alleen’ noemen maar ik realiseer me net dat dat niet zo is. Ik ben al bijna twee weken ‘alleen’. Al was Siebe zijn lichaam er wel bij tot vorige week zaterdag.

Afgelopen zondag ben ik meteen naar huis gegaan met Tijn. Door alle berichten, reacties, foto’s en video’s die gemaakt zijn werd ik die dag geleefd. Pas in de avond begon ik de leegte te voelen. De leegte in huis is groot. Siebe was altijd aanwezig, een persoonlijkheid die niet te missen was. Juist dat maakt het gemis nu extra groot. Naar bed gaan is het moeilijkste. Niemand om tegen te zeggen: ‘kom laten we naar bed gaan’. Zelf alle lichten uit doen en in bed gaan liggen klinkt heel makkelijk maar blijkt echt moeilijk. Daarbij komt dat ik ’s avonds veel nadenk over wat er allemaal gebeurd is de afgelopen weken.  Gelukkig ben ik samen met Tijn, hij zorgt ervoor dat ik elke ochtend op tijd (6:15…) wakker ben en hij zorgt voor een regelmatig ritme in huis. Ik heb veel aanloop en anders zoek ik mensen op. Dinsdag ben ik even op mijn werk geweest, niet om te werken maar om koffie te drinken en collega’s te zien. Dat is fijn en ik word heel goed opgevangen door iedereen.

Tijn pakt het goed op, hij is rustig en vrolijk. Hij zoekt Siebe wel op zijn manier. Bijvoorbeeld ’s morgens in bed. Tijn kwam altijd tussen ons in liggen ’s morgens, nu roept hij ‘papa toe’ en kijkt hij onder de dekens of papa daar toevallig verstopt zit. Als we daarna naar beneden gaan staat hij midden in de kamer, kijkt om zich heen en vraagt: ‘papa nou?’.
Elke avond zeggen we welterusten tegen de foto van Siebe. Ik vind het fijn om Siebe op die manier in het ritueel te blijven betrekken. Kwa woorden ben ik nog zoekende. Toen Siebe hier vorige week nog in de kamer lag zei Tijn: ‘papa diep slapen’ maar hij moet slapen niet gaan verwarren met dood gaan. Daarna gebruikte ik: ‘papa is weg’ maar als ik ergens heen ga zeg ik ook: ‘mama gaat even weg’. Dan moet hij niet denken dat ik dood ga. Misschien is een uitleg over de hemel en sterren voor een kind het beste te begrijpen. Ik ben wel blij dat ik daarin mijn eigen weg kan zoeken, Tijn is nog niet oud genoeg om de definities te begrijpen maar als hij er aan toe is kan ik alle uitleg geven op zijn tempo.

Ondanks de enorme leegte heb ik wel een goed gevoel over afgelopen week. Het is heel pijnlijk maar dat heb ik kunnen accepteren en daardoor is het iets dragelijker. Het is aan mij om Siebe’s manier van leven door te zetten en ik weet zeker dat hij trots zou zijn op hoe het nu gaat.

12 gedachten over “Een week na de uitvaart”

 1. Hey Els..
  Wat weer een prachtig schrijven heb ik net gelezen.
  Het blijft een gemis.. het is ook nog zo kort geleden.
  Jij gaat je weg samen met Tijn wel vinden..
  Maar doe het rustig aan en op jou manier..
  Groetjes Marga .

  Like

 2. Elke blog die je schrijft raakt mij dieper dan diep, zo mooi vol liefde maar ook zo verdrietig. En dan weet ik even geen woorden meer te vinden… zo sterk als jij bent maar ook zo kwetsbaar. Dikke knuffel voor jullie

  Like

 3. 1 woord…….is niet genoeg om jou te omschrijven.
  Het zal zeker verschrikkelijk moeilijk voor jou zijn, maar ik wil je toch een groot compliment maken.
  Ik vind jou een hele sterke en warme vrouw en moeder.
  Je kent me niet maar ik neem mijn petje voor je af.
  Ik heb respect voor de wijze waarop je alles gedaan en geleefd hebt.
  Dank voor je mooie schrijven.
  Groet Wilma de Vos.

  Like

 4. Sterkte dat woord is eigenlijk niet compleet genoeg. Hartverscheurend zoals tijn vraagt naar zijn papa…… 😥 Maar hoe jij er mee om gaat is waar siebe trots op zal zijn

  Like

 5. Respect voor je mooie woorden Els.
  Wij hebben ook te maken gehad met verlies in combinatie met een peuter.
  Slapen en “weg” zijn inderdaad termen die je beter kan vermijden.
  Wij hebben inderdaad de term hemel en sterren gebruikt.
  Er is een heel mooi voorlees boekje dat heet “merijntje muis neemt afscheid” word hier nog vaak ingekeken.

  Je doet het super, als je ervaringen wil uitwisselen mag je altijd mailen.

  Ga zo door Els, diep respect.

  Like

 6. Els. Dat is ook zo alleen naar bed, niemand die slaap lekker tegen je zegt of een rug om tegen aan te kruipen Ja dat geeft je een heel eenzaam gevoel. En als je dan geslapen hebt zie je als eerst het lege stuk naast je. En wat Tijn betreft Papa is weg of Slaapt geen goede optie heb je helemaal gelijk in maar de juiste omschrijving ga je vinden.

  Diep respect voor je dikke knuffel Sylvia

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s