Het besluit tot euthanasie

Siebe heeft de beslissing genomen. Het gaat niet meer. Siebe heeft er alles aan gedaan maar de kwaliteit blijft minder worden en uiteindelijk is de grens nu bereikt.

De drain loopt op dit moment een halve liter tot anderhalve liter af per dag. Het lucht op en geeft comfort maar het is vrij veel vocht (en eiwitten etc) wat hij verliest. Eten gaat moeizaam, hij eet vooral kwark, soep en stukjes kaas. De vermoeidheid komt ook snel weer terug terwijl hij vorige week nog een bloedtransfusie heeft gehad.

Afgelopen weekend heeft Siebe veel nagedacht. Hij wil niet wachten op pijn en andere nare klachten die de ziekte met zich mee brengt. Siebe werd heel verdrietig van het idee dat hij afscheid moet nemen van zoveel mensen en in het bijzonder van mij, zijn ouders en Tijn. Afscheid nemen van Tijn is denk ik waar hij (en ik ook) het meest tegenop ziet.

Ik ben heel trots op zijn besluit en kan het alleen maar respecteren. Heel bijzonder dat hij zijn grens toch weet aan te geven en de regie hiermee in eigen hand houdt.

Vanmiddag hebben we gesprek gehad met de huisarts en vanavond is de arts langs geweest die euthanasie gaat uitvoeren. Ze heeft de hele procedure uitgelegd en we staan er volledig achter. Siebe heeft wel tijd ingebouwd zodat we er samen echt naar toe kunnen leven. Volgende week zal de euthanasie uitgevoerd worden. De datum en tijd houden we nog even voor onszelf want jullie weten hoe onvoorspelbaar onze dagen kunnen zijn. We kunnen er in ieder geval nog een mooi weekend (met o.a. een Formule 1 race) van maken.

Siebe vindt het heel moeilijk om afscheid te moeten nemen van zo veel mensen die ons lief zijn. Wij moeten van iemand afscheid nemen maar hij moet afscheid nemen van ons allemaal. Daarom heeft hij besloten om alleen zijn gezin en mijn gezin nog toe te laten. Naast het verdriet zie ik bij Siebe ook veel rust. Hij leeft er echt naartoe. Er is ‘uitzicht’ voor Siebe.

We weten dat we heel veel berichtjes gaan krijgen en we weten ook nu al dat we niet overal meer op kunnen reageren. Heel veel dankbaarheid hebben we voor alle mooie berichten die we ontvangen, weet dat alles gelezen en gewaardeerd wordt!

73 gedachten over “Het besluit tot euthanasie”

 1. Lieve Tijn,
  Wat heb jij geweldige ouders. Ze zijn samen zo sterk en moedig. Weet dat je vader, Siebe, altijd een groot deel van jou, en met jou, zal zijn.
  Daarbij leeft hij voor altijd in de mooie herinneringen van velen.
  Els, lieverd.. adem in en adem uit… Hou vol..
  Lieve Siebe, vloek, jank en geniet, heb lief.. Goede reis.

  Like

 2. Lieve alle drie

  Ja ik weet hoe moeilijk dit is maar een goed besluit wat ook weer rust geeft in je hoofd
  Ik wens jullie een hele waarde volle week toe met veel liefde en warmte met jullie dierbaren en jullie als gezin

  Els, Siebe en Tijn ik denk aan jullie
  Dikke knuffel Sylvia

  Like

 3. Wat ben jij toch een bijzondere vrouw Els. Zoveel moed en zoveel karakter. Wij zijn er helemaal kapot van, dit kan niet en dit mag niet, maar het gebeurt. Lieve Siebe, fijne neef, wij wensen jou een hele goede reis. Waar naar toe? Wij weten het niet. Maar bedenk dat je altijd maar dan ook altijd in ons hart blijft waar je ook naar toe gaat. Ik zeg altijd als je muziek kunt maken heb je de sleutel van de wereld, jij met jou capaciteit als muzikant hebt de sleutel van het hele universum. Het ga je goed maat.

  Like

 4. Lieve Siebe, je hebt in je leven heel wat mensen weten te raken, onbedaarlijk laten lachen en verrassende inzichten gegeven in de omgang met kankerpatiënten. Mij ook en daar dank ik je hartelijk voor. Ooit bedachten wij als grap een goede titel voor het vervolg op ‘Slanker door kanker’ namelijk ‘Gokken met chemo’. Want wie niet waagt, die niet wint en dat geldt zeker voor jou. Als ik het goed begrijp zal dat vervolg er echter niet komen. Droevig nieuws. Ik wens jou en je familie veel sterkte de komende dagen. Groet, Ivo

  Like

  1. Ivo, wat fijn hier van je te lezen. Tijdens de Ovv terugkomdagen hebben wij enorm veel respect voor Siebe gekregen. Hij heeft ons niet alleen betere zorgverleners gemaakt, maar ook betere mensen. Bedankt Siebe , heel erg bedankt. En sterkte voor jouw naasten

   Groetjes Natashja Beerepoot

   Like

 5. pff … voor alle die jullie dierbaar zijn familie, vrienden , Els Tijn heel veel liefde en een mooi afscheid toegewenst
  SIEBE , GOEIE REIS :ik hoop dat je het uitzicht mooi vind

  Like

 6. Heel veel sterkte komende tijd. !

  Siebe, je bent een kei en ik ben blij je te hebben mogen leren kennen. Je bent een mooie man. En wat ben je sterk geweest. Mooie reis man!

  Els, Ik ken jou niet maar wat een bewondering heb ik voor je. Hoe jullie alles delen met de buitenwereld. Ik wens jou en Tijn heel veel sterkte en liefde toe.

  Groet Jeannette Coone

  Like

 7. Lieve Siebe, Els en Tijn,

  Onbeschrijvelijk wat jullie meemaken. Knap dat jullie dit op deze manier delen. Regelmatig heb ik tranen weggepinkt bij het lezen van de blogs. Geen idee wat ik kan zeggen, heel veel sterkte…

  Knuffel voor jullie, ik/wij denken aan jullie.

  Like

 8. Voor Jullie allemaal veel sterkte. Wat een verdriet in jullie nog zo jonge gezin. Het raakt mij en maakt mij verdrietig. Ik hoop dat jullie samen veel liefdevolle laatste dagen mogen hebben met de mensen om jullie heen die jullie dierbaar zijn. ❤️

  Like

 9. Jullie kennen mij niet, maar ik ken jullie een klein beetje. Via Martin heb ik over jullie gehoord en het boek gekocht. Dat was zo’n indrukwekkend verhaal dat ik het in een keer uitgelezen heb. Wat een kracht en inspiratie gaat daarvan uit! Niet alleen van Siebe, maar zeker ook van Els.
  Sommige mensen verlaten ons en worden in de loop van de tijd vergeten. In ben er vast van overtuigd dat dit niet op zal gaan voor Siebe. Je laat een onuitwisbare indruk op heel veel mensen achter. Wat kan Tijn trots zijn dat jij zijn vader bent! Samen met Els, je ouders en iedereen die je dierbaar is komt het helemaal goed met hem.
  Ik wens jullie nog veel bijzondere momenten samen toe en veel sterkte bij het laatste afscheid.

  Like

 10. Man wat hebben we van je genoten!
  Een rasechte ambu chauffeur met een hardwerkende serieuze inzet en hart voor de mensen maar ook af en toe pijn in de kaken van het lachen. Lullen over muziek maken, over ‘ toeteren’ met de steevaste opmerking van jou ‘ Dat doe je met een auto en niet met een trombone’ die deed het altijd lekker! Met een krentenbol (of was die van mij?) in je mond via de mobilofoon communiceren met de CPA die er natuurlijk niets van verstond met twee proestende Ambu medewerkers voorin de auto met de krenten tegen het voorraam, kerel wat heb ik van je genoten!
  De allereerste rit heb ik met jou gereden toen je prompt je eigen familie als brandweer medewerker tegenkwam, zo trots als wat stond je daar! Maar ook de allerlaatste rit van je leven waarin je eigenlijk niet meer kon maar nog alles gaf aan een notabene net gediagnostiseerde kankerpatiënt die we vol angst en verdriet overplaatste naar jouw eigen behandel ziekenhuis de VU in Amsterdam. Bizar hoe je dat uit je tenen haalde inclusief de nodige lol toen we met de patiënt per ongeluk over de directiegang liepen en de man en passant vroegen of hij misschien nog iets voor de rondvraag had. De wijze ondersteuning die jij als ervaringsdeskundige bracht zonder jezelf bloot te geven was achteraf je laatste ambulance klus die je hebt gedaan. Weer teruglopend naar de Ambu gaf je aan kapot te zijn, ik heb teruggereden, je was bekaf en weigerde vroegtijdig de dienst te stoppen.
  Zo veel respect voor zo’n geweldig unieke persoon als jij Siebe.
  Ook veel respect voor Els natuurlijk, wat een goed plan is dat van je geweest haar aan de haak te slaan!
  ‘Zij verstaat de kunst van bij mij horen, in mijn lichaam heeft ze plaats gemaakt voor twee..’ Lied van Frans Halsema – Voor Haar, is wat me te binnen schiet naar alle verhalen uit je boek en in de blog.
  Siebe ik wens je het allerbeste vooral met jouw Els en je kereltje Tijn. Je gaat er vast wat moois van maken goede reis man!
  Hans vT.

  Like

 11. wat een ongelofelijke moeilijke maar ook dappere beslissing. Ik wens jullie nog prachtige momenten samen met de kleine Tijn. Siebe, ik heb je persoonlijk nooit gekend, maar heb heel veel respect voor jou hoe jij maar ook Els hiermee omgaan. Goede reis! Jicky van Lienen

  Like

 12. Tja, dan val je toch even stil.
  Maar Siebe man, ik ben blij dat ik je hebt leren kennen.
  Zo enorm positief. Daar kunnen wij allemaal nog wat van leren.
  Je bent een super collega. Met een groot hart voor het ambulance vak.
  Eigenlijk had je verpleegkundige moeten worden. Alleen had ik dan niet met je samen kunnen rijden, wat dan wel jammer was geweest.
  Ik hoop dat jullie nog een aantal mooie dagen hebben en dat Max Verstappen wint dit weekend.
  Ik wens jou, Els en je mannentje het allerbeste.
  En waar je ook naar toe gaat. Ook daar zal je weer een onuitwisbare indruk maken.
  Mike .

  Like

 13. Lieve Siebe en Els, wat een respect heb ik voor jullie. Wat jullie mee moeten maken is het heftigste en het verdrietigste wat je maar kan meemaken in het leven, en wat gaan jullie hier op een mooie manier mee om. Met een brok in mn keel en tranen in mijn ogen lees ik jullie blog… ik hoop dat jullie nog een paar mooie, liefdevolle momenten met zn 3-en mogen hebben. Vanaf een verre afstand geven wij jullie een hele, hele, hele, dikke knuffel. En Sieb, weet dat je het niet mooier had kunnen afsluiten als op de manier hoe jij het zelf hebt ingevuld!
  XXX Suus, Joost en de meiden

  Like

 14. Lieve, dappere Siebe en Els,
  Veel heb ik aan jullie gedacht de afgelopen 2 jaar, nadat Siebe op het OVV symposium zo openhartig over zijn ziekzijn heeft verteld. DIEP RESPECT. Voor de komende tijd heel veel liefde.

  Like

 15. Beste Siebe, Els en Tijn,
  Vanuit Twisk een bericht namens onze vereniging West Frisia. Er wordt aan jullie gedacht. Heel veel sterkte gewenst de komende dagen.

  Bestuur en leden West Frisia

  Like

 16. Lieve Siebe

  Als ik dit schrijf zal je denk ik niet meer bij ons zijn. We hebben na je 1e optreden op het OVV symposium vele optredens samen gedaan op veel plekken in het land. Overal wist je iedereen op een onnavolgbare manier aan je te binden. Elke keer weer heb ik met veel respect naar je gekeken en geluisterd. Ik zal je onwijs missen en ik ben je zeer dankbaar voor alles wat je voor mij en voor mijn studenten hebt gedaan en betekent. Ik wens Els en Tijn heel veel kracht en liefde toe. Er zijn veel mooie herinneringen aan jou want je hebt zo veel indruk gemaakt die zijn onuitwisbaar. Zo blijf je altijd bij ons!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s