Zeven liter vocht

Zoals in de vorige blog beschreven hebben we erg getwijfeld wat het juiste moment zou zijn om te beginnen met de ascitespunctie. Aan de ene kant krijgen we van de huisarts en de oncoloog te horen dat het verstandig is om zo lang mogelijk te wachten met de punctie. Aan de andere kant krijgen we van mensen om ons heen te horen dat Siebe niet te lang moet wachten omdat het niet nodig is om oncomfortabel te zijn.

De afgelopen dagen had Siebe voor zichzelf besloten dat het tijd werd. Hij heeft nog geen last gehad van benauwdheid en wil daar niet op wachten. Bij elke hap die hij doorslikte kreeg hij het zuur en voelde het of zijn maag en slokdarm in de verdrukking lagen. Daarbij heeft hij veel krampen in zijn buik gehad. Door de bloedtransfusie heeft Siebe meer energie maar door die opgezette buik kan hij geen kant op en dat frustreert hem. Vanmorgen dus meteen gebeld met het ziekenhuis en hij kon om 10:30 terecht.

De ingreep is eigenlijk heel eenvoudig. Er wordt een slangetje in de buik gebracht waardoor het vocht weg kan lopen. Het aanprikken zag Siebe tegenop maar is gelukkig mee gevallen. Het vocht liep door een slangetje uit de buik en werd opgevangen in een zak. In totaal is er 7 liter vocht afgelopen en je zag Siebe’s buik krimpen. De spanning is er af en dat voelt heerlijk. Na 5 liter kreeg Siebe wel erg pijn in zijn buik. Alle organen ‘dreven’ in het vocht en moeten een nieuwe plek vinden.

Hoe lang het vocht weg blijft weten we niet. Dat is heel wisselend. Het kan over drie dagen terug zijn en het kan ook een of twee weken duren. We zien het wel, elke dag is mooi meegenomen. In principe kan deze punctie oneindig gedaan worden, er kan zelfs een drain geplaatst worden zodat het vocht thuis kan aflopen. Echter komt het steeds sneller terug en verliest het lichaam veel eiwitten etc.

Tijn was op het kinderdagverblijf vandaag. Als ik hem weg breng is hij intens verdrietig en klampt hij zich aan me vast. Vandaag had hij niet zo’n fijne dag. Hij zegt telkens ‘papa toe, papa thuis’ en hij vraagt veel naar mij en naar opa en oma. Misschien dat nu de eenkennige fase aan gaat breken want die heeft Tijn nog niet echt gehad. Hij ligt op dit moment heerlijk in zijn eigen bedje te slapen. Kleine kanjer.
En na een intensieve maar goeie dag ploffen wij nu languit op de bank!

6 gedachten over “Zeven liter vocht”

 1. Jeetje… 7 liter vocht… hopelijk voel je je nu stuk lekkerder.
  Ik geef niet zo vaak een reactie, maar sinds ik je ontmoet heb op de ovv heb je een onwisbare indruk achter gelaten.
  Ik wens jullie al drie nog een mooie tijd samen.
  Dikke knuffel

  Like

 2. 7 liter, dat is niet niks. Ook ik hoop dat Siebe zich hierdoor iets beter gaat voelen. Geniet van elkaar en van Tijn. Heel veel sterkte

  Like

 3. Ook vanuit De Goorn volgen we de ontwikkelingen rondom Siebe’s ziekteproces. Met veel bewondering lezen we deze blog en de manier hoe jullie hier samen met Tijn mee omgaan.
  Wij wensen jullie veel kracht en sterkte toe en we willen op deze manier laten weten dat we aan jullie denken.

  Namens brassband Kunst naar Kracht
  Arjan Lindeboom

  Like

 4. Els goed dat het gedaan iss en als de energie er is genieten van wat weer kan en lukt
  En ja Tijn die heeft meer door dan je denkt kinderen voelen wat dat betreft het fijloos aan de situatie ook al kunne ze het niet benoemen
  Veel liefs uit Grootebroek Sylvia

  Like

 5. Wat zal dat een opluchting uiteindelijk zijn, 7 liter vocht minder!
  Ach, kleine Tijn… knuffel m maar extra veel! Vooral elkaar, als gezin! 💗
  Liefs Rebecca

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s