Vandaag en morgen

Vandaag was een vrij rustige dag. Vanmorgen hebben we bezoek gehad, dat was wel goed want we hebben een aantal dingen over de uitvaart kunnen bespreken. We hebben daar een aantal ideeën over en we zijn de mogelijkheden aan het verkennen. Veel zal pas op het laatste moment geregeld kunnen worden maar in grote lijnen weet Siebe wat hij wil en hebben we dat besproken met de mensen die ervan moeten weten.
De rest van de dag was rustig. Het weer wordt steeds beter dus vanmiddag hebben we buiten gelopen samen met Tijn en vooral rustig aan gedaan.

Als ik het volgende stuk wat ik getypt heb teruglees, denk ik dat het behoorlijk binnen kan komen bij mensen die het lezen. Echter is dit wel onze realiteit en is het een onderwerp waar wij dagelijks over nadenken. We willen alle mogelijkheden weten en het liefst de controle houden over het verloop van Siebe zijn ziekte. Echter kunnen we hier geen controle over hebben dus zorgen we dat we zo goed mogelijk zijn voorbereid.

Morgen wordt (als het loopt zoals gepland) een hele gekke, dubbele dag. Als alles goed gaat krijgt Siebe het eerste boek in handen. Als het ‘tegen’ zit dan wordt het na de Pasen, maar ook daar zijn we heel blij mee.
In de avond komt een arts langs van de levenseinde kliniek. Dit is vanwege de mogelijkheid tot euthanasie. Het papierwerk is nog niet helemaal rond. Onze huisarts ziet het niet zitten om een euthanasie zelf uit te voeren (wel om erbij aanwezig te zijn). Iets wat wij alle begrip voor hebben. Daarom wordt een arts van de levenseinde kliniek ingezet. Het is voor nu een formaliteit aan gesprekken die gevoerd moeten worden, er wordt nog GEEN datum vastgelegd.

Als de klachten dermate erg zijn dat er geen kwaliteit meer is willen we dat de optie tot euthanasie klaar ligt.
We hebben er beiden goed over nagedacht. Het liefst zou Siebe kiezen voor palliatieve sedatie. Dit houdt in dat Siebe, bij klachten die niet meer te couperen zijn, in slaap gebracht wordt met dormicum en morfine. Het lichaam komt zelf te overlijden en niet door de medicatie die hij krijgt. De medicatie is dan alleen om het voor Siebe zo comfortabel mogelijk te maken. Als hij in slaapt gebracht wordt, weten we niet hoe lang het duurt voor hij komt te overlijden. In tegenstelling tot de euthanasie, dit is planbaar en dan wordt er medicatie toegediend wat er voor zorgt dat zijn hart ermee stopt.
Omdat we niet weten hoe de ziekte zich zal verspreiden willen we beide opties geregeld hebben. Dat geeft rust.

We gaan zien wat morgen ons brengt. Het zou gaaf zijn als Siebe zijn boek in handen krijgt. Wat een mijlpaal! Een paar weken geleden hadden we dat echt niet kunnen bedenken. Uiteraard met grote dank aan het team van uitgeverij Water. Ze hebben alle tijd in Siebe zijn boek gestoken en er voor gezorgd dat het compleet geredigeerd is. De omslag en vormgeving zijn gemaakt inclusief mooie foto’s van Siebe en er is een promotievideo opgenomen bij ons thuis.
Het wordt heel professioneel aangepakt, er gaat een wereld voor ons open.
Morgen vertel ik er hopelijk meer over!

13 gedachten over “Vandaag en morgen”

 1. Lieve Els en lieve Siebe! Wel een heftig stukje lieve Els, maar het is wel goed, om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden! Ik vind het wel fijn, dat het op het ogenblijk toch redelijk goed gaat en jullie kunnen genieten van het komende voorjaar en jullie kleine mannetje! Heb hem net goede nacht gezegd op F.B. en zat hij al met zijn knuffel en speen klaar ,
  om in bed te worden gelegd door Anneke en Gert!

  Like

 2. Respect voor jullie!!! Ik lees je blogs met kippenvel; ongelofelijk wat jullie meemaken en zó oneerlijk…..
  Mooi om te lezen dat jullie toch nog kunnen genieten!!!
  Liefs Celina de Graaff

  Like

 3. Lieve Els wat heb je jullie situatie mooi en duidelijk verwoord. Heel knap maar ook heel fijn voor jullie omgeving en ook wel voor later. Het klinkt alsof jullie het beste halen uit een hele nare sisituatie. Controle houden waar het kan, loslaten waar het moet, vertrouwen hebben in elkaar.
  Wens jullie alle goeds op deze moeilijke reis..

  Like

 4. Prachtig verwoord Els. Tuurlijk is het heftig om alles van te voren te moeten regelen maar het is ook fijn om zelf de regie te hebben. Hopelijk krijgt Siebe morgen zijn boek, ik denk dat ze er alles aan doen om dat te realiseren. Succes met alle dingen die nog moeten gebeuren en geniet met elkaar van alle mooie momenten. 😘

  Like

 5. Er is niets dat moeilijker is …..dan de dingen te aanvaarden zoals ze zijn.
  Wanneer ik jou blog lees, dan wordt het “ stil in mij ….”
  Euthanasie, palliatieve sedatie …… dit alles om op een waardige manier te sterven. Diep respect Els en Siebe. Voor nu hoop ik dat er nog mooie momentjes komen en ‘het boek’ een fijne dag voor jullie zal worden. Geniet daarvan! 😘😘

  Like

 6. Lieve Els en Siebe,
  Wat een beladen tijd voor jullie. Alle tijd pakken die jullie samen hebben en deze intens samen te leven en beleven.
  Niet lang geleden hebben wij te maken gehad met de levensbeëindiging kliniek, hoe zwaar ook het onderwerp hebben wij dit als zeer prettig en vertrouwd ervaren, allemaal zo helder, duidelijk, gemoedelijk en transparant. Die mensen zijn echt hun gewicht in goud waard!!!
  Wij duimen voor jullie dat het boek morgen in jullie handen terecht komt.
  Veel liefs, Edwin en Maaike xxx

  Like

 7. Lieverds,
  Wat mooi hoe jullie elkaar en elke nieuwe dag vol aankijken, wat er ook komt.
  Er spreekt ook zoveel liefde uit.
  Dank dat jullie dit met ons willen delen.

  Like

 8. Wat heftig… Wat zijn jullie sterk samen. Mooi beschreven Els. Helaas dat het niet mooier kan maken… kon t maar…
  Veel kracht samen.
  Knuffel voor jullie!

  Like

 9. Wat heftig… Wat zijn jullie sterk samen. Mooi beschreven Els. Helaas dat het niet mooier kan maken… kon t maar…
  Veel kracht samen.
  Knuffel voor jullie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s